Kobiecy blog
Na szlaku
Blog dla kobiet
Kobiecy blog

Kobieta kreatywna - Blog dla kobiet

nowy_slajd.jpg
kobieta-czolowka.jpg
previous arrow
next arrow

zdrowie logo

Jarmuż – źródło witamin i minerałów

Dlaczego warto jeść jarmuż?

Poznaj właściwości jarmużu oraz proste przepisy na pyszne i zdrowe koktajle.

Jarmuż to prawdziwy skarb. Ma mnóstwo drogocennych dla naszego organizmu właściwości i wartości odżywczych. Kuzyn kapusty jest niskokalorycznym warzywem, bogatym w błonnik, mnóstwo witamin i żelazo.
Ma wysoką zawartość witaminy A,K,C,selenu, wapnia, cynku i potasu. W jego składzie znajduje się duża ilość chlorofilu, co pozwala wchłaniać organizmowi energię. Wykazuje działanie przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe. To sprzymierzeniec osób cierpiących na nadciśnienie oraz problemy kardiologiczne. Jest fenomenalnym dodatkiem do zup, koktajli, makaronów czy sałatek. Odpowiednio przyrządzony zaskoczy nie jednego smakosza.


Jarmuż to zielone źródło odporności i witalności


Jarmuż jest źródłem cennej dla naszego wzroku witaminy A. To nie wszystko! Ma drogocenne właściwości, które poprawiają kondycję naszych włosów, paznokci i skóry. Potencjał jarmużu jest ogromny, a korzyści płynące z tego jeszcze większe.
Czy wiesz, że to warzywo ma więcej wapnia niż mleko?
Świetnie wspiera proces regulacji ciśnienia tętniczego krwi oraz ma wyjątkowy wpływ na kości.


Dlaczego warto jeść jarmuż?


1. Sprzyja dobrej pamięci. Dieta wzbogacona w jarmuż zapewni odpowiedni poziom luteiny, kwasu foliowego oraz beta-karotenu.

2. Zdrowie dla Twoich oczu
Bogata zawartość witaminy A i luteiny wzmocnią twój wzrok.

3. Jarmuż to wsparcie dla twojej wątroby

4. Doskonały dodatek do wszelakich dań

Dlaczego warto jeść jarmuż?

Jarmuż uprawiany jest przez cały rok. Najlepiej smakuje w okresie jesienno-zimowym. Delikatnie przymrożony jest najlepszy.

Z tego warzywa możesz przyrządzić mnóstwo koktajl. To nie są wysoko skomplikowane mikstury, a dostępność produktów równie dobra. Wystarczy jarmuż połączyć z owocami, by ciut złagodzić jego smak, a dodatkowo zapewnić naszemu organizmowi prawdziwą bombę witaminową.

Jarmuż to źródło witamin i minerałów


Jarmuż to źródło witamin i minerałów


Pomysły na koktajle z jarmużu


1. Owocowy zawrót głowy
- jarmuż
- banan
- gruszka
- pomarańcza
Użyj blendera, by wykonać pyszny koktajl. Wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki, by móc cieszyć się niesamowitym smakiem. Taki koktajl jest idealny na drugie śniadanie. Pożywny, zdrowy i prosty w wykonaniu.

2. Tropikalny koktajl
- jarmuż
- ananas
- mango
- łyżeczka miodu
Słodycz w najzdrowszej postaci. Tropikalne owoce w połączeniu z drogocennymi właściwościami jarmużu to strzał dziesiątkę w diecie osób, które lubią w ciągu dnia skusić się na coś słodkiego. Dopełniony łyżeczką ulubionego miodu rozpieści wasze podniebienie.

Pomysły na koktajle z jarmużu

3. Jarmuż z płatkami owsianymi
- jarmuż
- jogurt naturalny
- borówki
- 5 łyżek płatków owsianych
- banan

Potrzebujesz naprawdę sycącego drugiego śniadania? Ta mikstura postawi cię na nogi i doda energii na resztę dnia. Wystarczy zblendować owoce i jarmuż, dodać jogurt naturalny i połączyć z płatkami owsianymi. Proste i naprawdę maga pyszne.

Nie bez przyczyny jarmuż uważany jest za jedno z najbardziej odżywczych produktów na świecie. Chcąc zauważyć poprawę w funkcjonowaniu naszego organizmu, powinniśmy jeść jarmuż przynajmniej raz w tygodniu.


Przeczytaj także: Byle do wiosny. Jak przetrwać przednówek?


Znasz jakieś przepisy z użyciem tego warzywa? Chetnie poznam Twoje propozycje.

Kobieta kreatywna

50000 Pozostało znaków